Exploring stereotypes - Hempkin, Kirsten (ELOPE (Ljubljana), 2008)
Splošno znano dejstvo je, da sta humor in še posebej šale zelo dobrodošla pri pouku angleščine kot tujega jezika. Ne le, da šale pripomorejo k ustvarjanju sproščenega vzdušja pri pouku, ampak lahko služijo tudi kot kontekst za pouk določenih vidikov slovnice, besedišča in kulture. Vendar pa učitelji angleščine kot tujega jezika rabijo šale, ki temeljijo na nacionalnih in regionalnih stereotipih, ker so te lahko žaljive in zato neprimerne za rabo v razredu. Namen članka je prikazati, da so ravno te nekoliko problematične šale lahko idealno sredstvo pri pouku, katerega namen je razviti kulturno zavest učencev na primeru stereotipov.
Keywords: angleščina kot tuj jezik; cultural awareness; EFL classroom; kulturna ozaveščenost; pouk angleščine; Scottish jokes; Slovene jokes; slovenske šale; stereotipi; stereotypes; škotske šale