Povezanost dinamike gibanja z uspešnostjo plesalcev pri latinsko-ameriškem plesu samba - Premelč, Jerneja (Šport (Ljubljana), 2017)
Namen raziskave je bil preučiti dinamiko gibanja pri sambi z vidika časa in hitrosti gibanja v statični in dinamični fazi različnih kakovostnih skupin. Vzorec je predstavljalo 48 plesalcev članske kategorije, ki so bili razdeljeni v tri kakovostne skupine glede na uvrstitev na mednarodnem tekmovanju Slovenija Open 2012. Večji del koreografije (72,8 %) so plesalci plesali v statični fazi. Povprečna hitrost gibanja plesalcev v statični fazi je bila 0,72+-0,1 m/s, v dinamični pa 1,42+-0,2 m/s. Med kakovostnimi skupinami ni bilo statistično značilnih razlik, so se pa uspešnejši plesalci gibali hitreje v statični fazi in počasneje v dinamični fazi ter imeli krajše posamične faze in več prehodov med obema fazama. Omenjene značilnosti v dinamiki gibanja uspešnejših plesalcev so lahko smernice trenerjem in plesalcem pri sestavi koreografije sambe.
Keywords: dinamika gibanja; movement dynamics; ples; samba; sport; sport dance; šport; športni ples