Certificiranje slovenščine kot drugega/tujega jezika - Ferbežar, Ina (Jezik in slovstvo, 2004)
Certificiranje slovenščine kot neprvega jezika ima tradicijo, ki je stara približno toliko kot slovenska država. Glede na to, daje v zadnjih letih preverjanje znanja nacionalnih jezikov ena najbolj aktualnih tem v evropski jezikovni politiki, se ji že nekaj časa poglobljeno posvečamo tudi v Centru za slovenščino kot drugi/tuji jezik, točneje v enem njihovih programov - v Izpitnem centru. Članek bo poskušal osvetliti nekatera zgodovinska dejstva in razloge za uvedbo certificiranja slovenščine kot tujega jezika pri nas, nakazati trende in perspektive na tem področju ter ponuditi odgovore na nekatera vprašanja, ki zadevajo preverjanje jezikovnega znanja na spošno.
Keywords: Slovene; slovenščina; slovenščina kot drugi ali tuji jezik; jezikovna politika; preverjanje znanja