Stoletnica odbojke na Slovenskem - Pavlin, Tomaž (Šport (Ljubljana), 2024)
Slovenska odbojka v letu 2024 zaznamuje stoletnico svoje športne prisotnosti na Slovenskem, v članku tako orišemo pojav, začetke in razvoj. V uvodu poudarimo nastanek ali inovacijo igre, ki so jo poimenovali odbojka in je hitro prerasla v športno panogo. Začetki na Slovenskem so vezani na »tečaj za igre« Rdečega križa v letu 1924, ki je dokumentiran s prošnjo Ljubljanskemu Sokolu za najem telovadišča za izvedbo tečaja, na tečaju pa je bila tečajnikom predstavljena tudi odbojka. Ta se je zatem hitro razširila, tako rekreativno kot strokovno, za strokovni razvoj pa je bila ključna uvrstitev odbojke v sklop sokolske vadbe. S sokolstvom, ki je bila vsedržavna organizacija, se je nova igra ali panoga razširila tako v državnem merilu kot tudi v šolstvu, saj je bila sokolska organizacija pomemben sooblikovalec šolske telesne vzgoje. Z osvoboditvijo leta 1945 je odbojka v novih politično-družbenih in tudi športnih okoliščinah začela organizacijsko pot v samostojno športno panogo s tekmovalnim vrhuncem v slovenskem poosamosvojitvenem obdobju.
Keywords: centenary; odbojka; organisation; organizacija; physical education; sokol; sport; stoletnica; šport; telovadba; volleyball