Pohištvo za vse čase - Zavratnik, Veronika (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2017)
Prispevek izhaja iz materialnega in dokumentacijskega gradiva, zbranega v projektu, ki se osredotoča na družino Naglas iz Ljubljane ter njihovo firmo Naglas, ki je od srede 19. do srede 20. stoletja izdelovala pohištvo. Središčna os razprave izhaja iz obravnave (nekdanjega) meščanskega stanovanja in njegove notranje opreme. Materialno bivalno okolje aktivno sodeluje pri konstrukciji vsakodnevnega življenja, vpliva na gibanje in dogajanje v prostoru ter ustvarja edinstveno dojemanje prostora in ljudi. V tem kontekstu je pohištvo lahko tudi omejujoče. Gre za poskus razumevanja materialnosti doma znotraj sorodstvene skupnosti in prepoznavanje njegove pomembnosti, ko gre za širši družbeni kontekst.
Keywords: Naglas (rodbina); materialna kultura; bivalna kultura; pohištvo; meščanstvo; Ljubljana; 19./20.st.; projekti