Ultrazvočna anatomija dojke, instrumentacija in tehnika sonomamografije - Guna, Franc (Radiology and oncology (Ljubljana), 1998)
Na normalni ultrazvočni sliki dojke - sonomamogramu - ločimo hiperehogeni kožni sloj, hipoehogeno podkožno maŠčevje, ehogeno fibroglandularno plast, hipoehogeno nekonstantno retroglandularno maščevje, za njim pa črtasto strukturirano maščobno tkivo. Za ultrazvočno preiskavo dojke potrebujemo vrhunski diagnostični aparat z visokofrekventno (najmanj 7,5 Mhz) linearno ultrazvočno sondo z velikim vidnim poljem. Pregled opravimo tako, da preiskovanka leži na hrbtu, roko ima pod glavo, dojko pa preiskujemo od oboda proti bradavici in nazaj, tako da je vidno polje sonde pravokotno na radius dojke.
Keywords: anatomija; Anatomy and histology; Breast; dojke; Instrumentation; mamografija; Methods; Ultrasonography; Ultrasonography, mammary; ultrazvočna diagnostika