Kako hitro se vrtijo plošče z 78 o/min? - Kunej, Drago (Muzikološki zbornik, 2010)
Avtor v članku analizira nekatere najpomembnejše spremembe, ki nastanejo pri zaznavanju zvočnega posnetka zaradi neustrezne predvajalne hitrosti. Pri tem izpostavi predvajanje starih gramofonskih plošč z 78 o/min, saj je bila njihova frekvenca vrtenja standardizirana šele razmeroma pozno; pred tem so pri snemanju uporabljali različne vrednosti, ki so le izjemoma dokumentirane in jih je zato potrebno oceniti iz drugih virov.
Keywords: 78 rpm phonograph records; disc playback speed; frekvenca vrtenja; gramofonske plošče z 78 o/min; hitrost predvajanja plošč; mechanical sound carriers; mehanski nosilci zvoka; rotation speed; sound recordings; zvočni posnetki