Industrial relations and labour market policies in Ireland, Portugal and Slovenia - Hočevar, Marko (Teorija in praksa, 2024)
Članek raziskuje tri države z različnimi institucijami industrijskih odnosov: Irsko, Portugalsko in Slovenijo. Osredotoča se na poti, ki so jih te države ubrale od sredine do poznih 80. let prejšnjega stoletja, in primerja razvoj njihovih sistemov industrijskih odnosov, vlogo njihovih tripartitnih organov za socialni dialog in politik trga dela. Članek razkriva razlike in podobnosti med državami v prizadevanjih za liberalizacijo industrijskih odnosov in večjo prožnost trga dela. Vendar pa pokaže tudi nasprotno gibanje v teh državah od leta 2015 ter ponudi razlago teh procesov. Članek s tem prispeva k različnim razpravam na področju primerjalne politične ekonomije, ki obravnavajo različice kapitalizma, institucionalno konvergenco in divergenco ter neoliberalizacijo različnih sistemov industrijskih odnosov.
Keywords: EU; industrial relations; industrijski odnosi; labour markets; Odnosi med delodajalci in delojemalci; politics; politika; različice kapitalizma; Trg dela; trg delovne sile; varieties of capitalism