The re-creation of the Spanish Civil War in recent Irish historical fiction - Lázaro, Alberto (ELOPE (Ljubljana), 2025)
Španska državljanska vojna (1936–1939) je pritegnila svetovno zanimanje in spodbudila nastanek bogatega nabora literarnih del različnih žanrov. Na Irskem je ta konflikt sprožil vroče razprave, ki so odražale lastno zgodovino državljanskih sporov, saj so se irski prostovoljci pridružili obema stranema v španskem konfliktu. Medtem ko konvencionalne pripovedi vojno pogosto poenostavljeno obravnavajo kot spopad nasprotujočih si ideologij, se nekateri avtorji trudijo izpostaviti nianse, ki presegajo binarne interpretacije. Na podlagi razprave o upodabljanju vojne Authoring War (2011) Kate McLoughlin in raziskave Laure Saxton o »točnosti« in »avtentičnosti« v zgodovinskih romanih, ta članek analizira tri sodobne irske zgodovinske romane: The Family on Paradise Pier (2005) Dermota Bolgerja, Gone to Earth(2019) Maurica Leitcha in In the Dark (2021) Anamaríe Crowe Serrano. Namen članka je pokazati, kako ti romani na novo zarisujejo kompleksnost španske državljanske vojne, ter preučiti njihovo tematsko poglobljenost, zgodovinsko točnost in avtentičnost pripovedi.
Keywords: Anamaría Crowe Serrano; Dermot Bolger; historical fiction; Maurice Leitch; Spanish Civil War; španska državljanska vojna; zgodovinski roman