Razumeti ustavo - Kristan, Andrej (Revus (Ljubljana), 2014)
Prvi del prispevka obravnava besedilno ustavo - in argument namena, s katerim razlagalci včasih radi istovetijo svoje odločitve v konkretnem sporu z voljo ustavopisca. Takšno rabo tega argumenta avtor izpodbije. Z miselnim eksperimentom pa nato utrjuje še, da bi ustavna teorija morala razlikovati med istočasno vplivnimi a) besedilno ustavo, b) predstavnoskladnimi oziroma ideološkimi ustavami in c) habitusom v smislu družbene ustave. | Besedilo je bilo napisano ob dvajsetletnici Ustave RS in objavljeno v jubilejnem zborniku: Igor Kaučič (ur.), Dvajset let Ustave Republike Slovenije. Pomen ustavnosti in ustavna demokracija (US RS, Ljubljana 2012).
Keywords: argumenta namena; besedilna ustava; družbena ustava; razlaga ustave; ustave