Novosti pri poslovanju družbe z omejeno odgovornostjo - Bratina, Borut (Podjetje in delo, 2018)
Družba z omejeno odgovornostjo ima že 125-letno tradicijo in je še vedno najbolj priljubljena statusna oblika gospodarske družbe. Danes je aktualna njena uporaba za tehnološko najbolj inovativna podjetja (zagonska podjetja), njena različica - enoosebna d. o. o. - pa naj bi se uporabljala v skladu s pravom EU za čezmejno delovanje na enotnem evropskem trgu. V članku avtor prikaže osnovne značilnosti zagonskih podjetij in njihovo financiranje s prvo prodajo žetonov - ICO. Ob tem opozori na najnovejšo sodno prakso v Sloveniji na področju civilnih odškodninskih sporov in kaznivega dejanja zlorabe položaja v enoosebni d. o. o.
Keywords: digitalizacija v pravu družb; enoosebna družba; gospodarsko pravo; množično financiranje; odškodninska in kazenska odgovornost; pametne pogodbe; podjetje; poslovanje; poslovodstvo; prva prodaja žetonov; veriženje blokov; zakonodaja; zloraba položaja