Slowenien als transkultureller Zwischenraum und antinationalistische Idee im Werk von Paula von Preradović - Lughofer, Johann Georg (Acta neophilologica, 2019)
Avtorico avstrijske državne himne Paulo von Preradović so sodobniki dojemali kot naj-pomembnejšo avstrijsko pesnico, njen celoten opus pa je skorajda pozabljen. Vnuki-njo pomembnega južnoslovanskega pesnika Petra Preradovića obravnavajo le nekatere znanstvene razprave, in če že, potem zlasti v povezavi njenega dela s Hrvaško in južno-slovanskimi motivi kot tudi z Avstrijo. Pomembne vloge dežele "nekje vmes" - namreč Slovenije - in kakšen pomen ima ta prispevek za njeno celotno življenjsko delo, doslej še nihče ni analiziral. Poleg tega je prikazan pomemben in informativen pogled na Slo-venijo z začetka 20. stoletja.
Keywords: avstrijska državna himna; avstrofašizem; medkulturnost; Preradović, Paula von