Politizacija življenja - Zdravković, Lana (Časopis za kritiko znanosti, 2017)
Prispevek prinaša premislek o možnosti revolucionarne politike danes, tj. v času krize politike. Izhajam iz prepričanja, da so dosedanje revolucije spreminjale le subjekte na oblasti, samo strukturo oblasti pa puščale nespremenjeno. Trdim, da resnična revolucija ne pomeni prevzema oblasti, temveč ravno nasprotno, ukinjanje instance oblasti. Kot tako je revolucijo treba na novo izumiti in postaviti na zemljevid zgodovine kot emancipatorni proces vzpostavitve politike enakosti, to je ustvarjanja univerzalnega - neetatističnega, nepredstavniškega, neidentitetnega - prostora politike "za vse" oziroma "za kogarkoli", brez Drugega. V besedilu preizprašujem možnosti za takšno revolucijo, ki se skozi misel-prakso spopada s kritičnim preizpraševanjem in predrugačenjem vsega, od medčloveških odnosov prek politične skupnosti do odnosa do sveta (narave, živali, virov). To predpostavlja izumljanje in redefinicijo revolucionarnega subjekta, metode in organizacije.
Keywords: authority; družbene spremembe; emancipacija; emancipatorna politika; emancipatory politics; misel-praksa; oblast; politične spremembe; politika enakosti; revolucija; revolucionarna politika; revolution; thought-practice