Competitive success of junior female alpine skiers in light of certain chosen tests of co-ordination - Dolenc, Maja (Kinesiologia Slovenica, 2001)
Namen raziskave je bil ugotoviti medsebojne korelacije treh spremenljivk koordinacije (sposobnost kinetičnega reševanja prostorskih problemov, sposobnost realizacije ritmičnih struktur in agilnost) ter njihove individualne korelacije s tekmovalno uspešnostjo mlajših deklic v alpskem smučanju. Vzorec merjenk je zajemal štiriindvajset tekmovalk v kategoriji mlajših deklic v alpskem smučanju. Za ugotavljanje razvitosti koordinacije so bili izbrani trije testi (poligon nazaj, koraki v stran, bobnanje). Kriterijska spremenljivka (tekmovalna uspesnošt) je bila vsota doseženih točk na tekmovanjih Pokala Radenske. V prvi fazi obdelave podatkov so bile izračunane vrednosti Pearsonovega korelacijskega koeficienta med posameznimi neodvisnimi spremenljivkami in njihove individualne povezave s kriterijem. Za ugotavljanje povezanosti prostora koordinacije s tekmovalno uspešnostjo mlajših deklic v alpskem smučanju je bila uporabljena metoda regresijske analize. Medsebojne povezave spremenljivk prostora koordinacije niso bile statistično značilne. S kriterijsko spremenljivko sta bili značilno povezani spremenljivki koraki v stran (r = -0,50) in poligon nazaj (r = -0,43). Z multiplo regresijsko analizo je bila ugotovljena statistično značilna povezava prediktorskih spremenljivk s kriterijsko, s čemer spremenljivke prostora koordinacije pojasnjujejo enaintrideset odstotkov variance kriterijske spremenljivke.
Keywords: alpsko smučanje; koordinacija; mlajše deklice; raziskave; tekmovalna uspešnost