Early cardiotoxicity after adjuvant concomitant treatment with radiotherapy and trastuzumab in patients with breast cancer - Marinko, Tanja (Radiology and oncology (Ljubljana), 2018)
Z raziskavo smo želeli preveriti ali je med bolnicami, ki so ob zdravljenju s trastuzumabom pooperativno obsevale levo (skupina 1) oziroma desno (skupina 2) dojko/prsno steno, po zaključenem zdravljenju pomembna razlika v zgodnjih kazalcih kardiotoksičnosti. To smo merili z iztisnim deležem levega prekata (LVEF) in N-končnim pro-B natriuretičnim peptidom NT-proBNP). Bolniki in metode. V raziskavo smo vključili 175 zaporednih bolnic s pozitivnim HER2 rakom dojke, ki so v okviru dopolnilnega zdravljenja med junijem 2005 in decembrom 2010 prejemale trastuzumab ter smo jim sočasno pooperativno obsevali dojko/prsno steno. Vsem bolnicam smo ob začetku dopolnilnega zdravljenja naredili izhodiščno preiskavo srca, bodisi ehokardiografijo ali radioizotopno ventrikulografijo (LVEF0) ter naredili kontrolne meritve po zaključenem zdravljenju (LVEF1), hkrati pa smo jim določili vrednosti NT-proBNP. Analizirali smo razliko med LVEF0 in LVEF1 (% LVEF = LVEF0 -LVEF1) ter ju primerjali med skupinama. Rezultati. V skupini 1 je sodelovalo 84, v skupini 2 pa 91 bolnic. Mediani čas sledenja bolnic je bil 57 (37%71) mesecev. V skupini 1 je bila srednja vrednost % LVEF (%) -1,786 %, v skupini 2 pa -2,607 % (p = 0,562; interval zaupanja CI: od -2,004 do 3,648). Srednja vrednost NT-proBNP je bila 111,0 ng/l v skupini 1 in 90,0 ng/l v skupini 2 (p = 0,545). Primerjava ehokardiografskih kazalcev je pokazala, da bolnice iz skupine 1 niso imele pomembno slabše sistolične in diastolične funkcije levega prekata kot bolnice iz skupine 2, imele pa so pomembno več perikardnih izlivov (9 11 %) kot bolnice v skupini 2 (1 1 %) (p = 0,007). Zaključki. Med opazovanima skupinama nismo našli značilnih razlik v zgodnjih kazalcih kardiotoksičnosti (LVEF, NTproBNP). Bolnice, pri katerih smo obsevali levo dojko/prsno steno, so imele značilno več perikardnih izlivov.
Keywords: adjuvant radiotherapy; breast cancer; cardiotoxicity; dopolnilna radioterapija; kardiotoksičnost; radioterapija; radiotherapy; rak dojke