Bo diplomacija Evropske unije nadomestila nacionalne diplomacije v tretjih državah? - Udovič, Boštjan (Teorija in praksa, 2019)
Članek obravnava vprašanje združevanja nacionalnih veleposlaništev in delegacij Evropske unije v tretjih državah. Namen članka je empirično preveriti idejo, ki se občasno poraja v različnih - političnih in nepolitičnih - krogih, da obstajajo realni pogoji za združitev nacionalnih veleposlaništev in delegacij Evropske unije. Izvedena analiza temu ne pritrjuje. Še več, pokaže, da je ideja združevanja nacionalnih veleposlaništev in delegacij Evropske unije nerealna, dokler bo Evropska unija na takšni stopnji razvoja, kot je danes. Posledično ugotavljamo, da bi morali, če bi želeli združiti nacionalna veleposlaništva in predstavništva Evropske unije, najprej spremeniti ustroj Evropske unije, da bi stremel k višji stopnji integracije. Šele potem bi lahko razmišljali o tako daljnosežnih posledicah, kot je združevanje nacionalnih diplomacij in diplomacije Evropske unije.
Keywords: Ambassadors; Diplomacija; Diplomacy; European union; Evropska unija; Foreign policy; gospodarska diplomacija; International cooperation; Mednarodno sodelovanje; Veleposlaniki; Zunanja politika