Posebna koncernska revizija - Ilovar Gradišar, Sonja (Podjetje in delo, 2022)
V prispevku je obravnavano sodno imenovanje posebne revizije za preveritev poslovnih razmerij med povezanimi osebami. To posebno vrsto revizije je uvedla novela Zakona o gospodarskih družbah ZGD-1I iz leta 2015. Predvsem se osredotoča na pogoje za imenovanje posebnega koncernskega revizorja, ki so v zakonu opredeljeni z generalno klavzulo. To mora z vsebino napolniti sodna praksa, ki pa se na tem področju šele razvija. Avtorica v prispevku predstavi odprta vprašanja pri uporabi tega pravnega instituta in možne rešitve. Ključne besede: povezane osebe, dejanski koncern, posebna koncernska revizija
Keywords: affiliated companies; dejanski koncern; factual concerns; posebna koncernska revizija; povezane osebe; special concern audit