Povezanost narodne in jezikovne zavesti - Mikolič, Vesna G. (Jezik in slovstvo, 2000)
V prispevku poskušamo na novo definirati pojma narodna in jezikovna zavest ter analizirati njuno medsebojno razmerje. Po vzpostavitvi slovenske nacionalne države in ob procesih evropskega povezovanja in svetovne globalizacije prihaja v Sloveniji do pomembnih premikov na področju etnične identitete, zato nas je zanimalo, kakšen bo pomen narodne in jezikovne zavesti za slovenski narod v prihodnosti.
Keywords: Slovene; slovenščina; narodne manjšine; jezikovna zavast; narodna zavest