The indian earning couple - role stressors, inter-role conflict and moderation impact of workplace social support - Sreedhar, Volety Naga (Teorija in praksa, 2025)
Indijski pari z dvema dohodkoma zaradi pomanjkljivih virov podpore v družinskem in delovnem okolju doživljajo neravnovesje pri opravljanju svojih družinskih in delovnih vlog. V raziskavi smo razvili in preizkusili model raziskovanja moderatorskega učinka dveh virov podpore na delovnem mestu – podpora nadrejenega in podpora sodelavca – na konflikt med vlogama, s katerim se sooča indijski par z dvema dohodkoma. Zbrali in analizirali smo podatke 676 oseb, ki sestavljajo par z dvema dohodkoma iz 11 večjih indijskih mest, pri čemer smo vzorec pridobili z metodo snežne kepe. Kljub temu da k stresu zaradi družbenih vlog kot dejavnika pomembno prispevata tako preobremenjenost z delom kot preobremenjenost z družino, je zanimiva ugotovitev ta, da je učinek posameznih spremenljivk pri preobremenjenosti z delom na konflikt med vlogami manjši kot pri preobremenjenosti z družino. Čeprav se je pokazalo, da ima podpora na delovnem mestu moderatorski učinek na konflikt med vlogama, se je na ravni posameznih spremenljivk pokazalo, da ima podpora sodelavcev in nadrejenih manjši moderatorski učinek na konflikt med vlogami pri preobremenjenosti z delom v primerjavi z družino. Izpostavili smo praktične posledice študije, kar zadeva delo, in usmeritve za prihodnje raziskave.
Keywords: co-worker support; family overload; indian earning couple; indijski par z dvema dohodkoma; inter-role conflict; konflikt med vlogami; podpora nadrejenega; podpora sodelavcev; preobremenjenost z delom; preobremenjenost z družino; role stressors; stresni dejavniki zaradi družbenih vlog; supervisor support; work overload