Josip Procházka (1874-1956) kot "češko-slovenski" skladatelj samospevov - Weiss, Jernej (Muzikološki zbornik, 2006)
Avtor pričujočega prispevka skuša s primerjalno analizo določiti bistvene kompozicijsko-tehnične značilnosti in estetske usmeritve v enajstih samospevih Josipa Procházke, objavljenih v reviji Novi akordi, ki jih je skladatelj napisal za časa njegovega glasbeno-pedagoškega delovanja na Slovenskem. V želji po določitvi vloge in pomena omenjenih samospevov v širšem ustvarjalnem kontekstu samospeva na Slovenskem pa se avtor pričujočega prispevka kritično opredeli do razumevanja napredka v funkciji utrjevanja nacionalne samobitnosti, ki je zdi se pomembno zarisalo meje uredniški politiki v navidez "zunajstrankarski" reviji Novi akordi.
Keywords: glasba; music; Novi akordi; primerjalna analiza; Procházka, Josip, 1874-1956; slovenski samospev