Od otroške igre do naslova svetovnega in olimpijskega prvaka - namizni tenis na Kitajskem - Kondrič, Miran (Šport (Ljubljana), 2021)
Namizni tenis je ena najpopularnejših športnih panog na svetu, posebej pomembno mesto pa je ta športna panoga našla na Kitajskem. Moje prvo srečanje s kitajskimi trenerji in raziskovalci sega v daljno leto 1995. Takrat sem se prvič udeležil znanstvenega kongresa Mednarodne namiznoteniške zveze (ITTF) in pod okriljem takratnega predsednika znanstvene komisije pri ITTF dr. Žarka Dolinarja obiskal tudi nekaj namiznoteniških centrov in klubov v Pekingu in v Tianjinu. Na kongresu sem spoznal tudi soavtorja tega članka, prof. Xiaopeng Zhanga, nekaj kasneje pa še njegovo asistentko Dandan Xiao. Oba imata poleg akademske kariere za sabo tudi uspešno trenersko kariero in danes delujeta pod okriljem Kitajske namiznoteniške zveze (CTTA). V tem članku vam želimo predstaviti ozadje in predvsem izvor uspeha kitajskih namiznoteniških igralcev.
Keywords: China; CTTA; Kitajska; namizni tenis; razvoj športnika; results; rezultati; sport; sport development; šport; table tennis