Oskrbna središča na Jesenicah - Plevnik, Aljaž (Urbani izziv, 1994)
Pri pripravi urbanistične zasnove Jesenic je kot pomemben dejavnik prostorskih razmestitev prikazana oskrbna dejavnost. Pri proučevanju značilnosti oskrbnih dejavnosti je poudarek na gravitacijskem zaledju in razmerah glede oskrbe. V predlogu razmestitev oskrbnih središč so prikazane tri hierarhične stopnje oskrbe, in sicer primarno središče, središče četrti in lokalno središče. Zaradi značaja morfološke zgradbe Jesenic se kot tip oskrbnih središč pojavljajo še obcestne zgostitve.
Keywords: centralna naselja; Jesenice; obmestja; oskrbne dejavnosti; regionalno planiranje; urbanistično planiranje