Social dialogue between transition and the great recession - Krašovec, Alenka (Teorija in praksa, 2017)
Pogoste so trditve, da je korporativizem najboljši model za dobre ekonomske čase, vendar mnogi verjamejo, da je korporativizem najbolj potreben v težkih ekonomskih časih. Tako različno videnje korporativizma odpira raznovrstne razprave o idealnih pogojih za njegov razcvet. Analiza razkriva, da je korporativizem v Sloveniji sicer prevladujoč model za dobre ekonomske čase, a vendar samo kombinacija pogojev lahko pojasni korporativistične aranžmaje. Upoštevaje pridobljene podatke, je korporativizem lahko celo v večji meri kot arena za razreševanje konfliktov in doseganje medrazrednega kompromisa, uporabljen kot orodje vlade za legitimiziranje sistema. Slovenski primer korporativizma razkriva tudi njegovo dolgotrajnost in prilagodljivost.
Keywords: Corporate state; Korporativizem; Recesija; Recession; Slovenia; Slovenija; Social dialogue; Socialni dialog; Transition; Tranzicija