Najpomembnejši slovenski romani - Deutsch, Tomi (Šolska knjižnica, 2024)
Število izdanih knjig, celo tistih v slovenskem jeziku, močno presega zmožnosti povprečnega bralca, da bi lahko med njimi suvereno in kakovostno izbiral, kaj šele prebral. Zato so nam lahko v pomoč razna priporočila, recenzije in seznami, ki nam zreducirajo to pestrost na obvladljivejšo število naslovov. Precej velik in pester obseg predstavlja tudi slovenska književnost, kar je seveda pozitivno. Vendar pa se bralec zato težje orientira oz. izbira romane in druga književna dela, ki jih bo prebral. Verjetnost, da bomo zaradi tega izpustili kako pomembno delo, je velika. Kako torej naj ravna bralec, ki bi se na najboljši način rad seznanil s slovenskim romanopisjem, če se omejimo le na en, pri večini bralcev najbolj priljubljen segment književnosti? Seveda lahko koga vpraša za nasvet, prelista reklamne strani in revije o novih knjižnih izdajah, ali pa se stvari loti bolj sistematično. Pri tem je lahko seznam priporočenih romanov več kot dobrodošel. Vendar tovrstnih seznamov za slovenske romane – z izjemo enega relativno skromnega, objavljenega na spletu – nimamo. V podobni zagati se je znašel tudi avtor tega prispevka. Tako se je porodila ideja o pripravi seznama najpomembnejših slovenskih romanov, ki bo v pomoč vsem, ki se soočajo s podobnimi težavami.
Keywords: branje; romanopisje; seznami; slovenska književnost; slovenski roman