Pregled literature - Podlogar, Tim (Šport (Ljubljana), 2016)
V zadnjih nekaj desetletjih je prevladalo mnenje, da izguba telesne mase, večja od 2 % kot posledica hipohidracije, negativno vpliva na zmogljivost. Opažanja iz športnih prireditev kažejo, da velik delež športnikov v cilj pride tudi do 10 % lažjih,ne da bi imeli vidne znake zmanjšanja zmogljivosti in/ali vročinskega stresa. Novejše raziskave kažejo, da človek večjo hipohidracijo ( -4 % spremembe telesne mase) dobro tolerira in ta ne zmanjša posameznikove zmogljivosti v primeru, da ne čuti žeje in pije ad-libitum. Priporočila vadečim morajo biti takšna, da preprečijo nastanek nevarne hiponatremije in drastične hipohidracije. Videti je, da je pitje ad-libitum zadostno v primeru, ko ima posameznik ves čas na voljo tekočino in ko okoljski vročinski stres ni previsok. V nasprotnem primeru se priporoča uporabo osebnega hidracijskega načrta. Dodatek elektrolitov najbrž nima vpliva na zmogljivost, a je priporočljiv za tiste, katerih znoj vsebuje veliko elektrolitov, ter osebe, ki imajo poslabšan občutek žeje.
Keywords: dehidracija; dehydration; exercise performance; hipohidracija; hiponatremija; hypohydration; hyponatremia; sport; šport; športna zmogljivost; thirst; žeja