Kritična analiza uporabe anglo-ameriških dokumentov glede nasilja ob koncu druge svetovne vojne v Julijski krajini - Bajc, Gorazd (Studia Historica Slovenica, 2017)
Namen članka je kritično analizirati, kako so do sedaj zgodovinarji uporabljali in interpretirali nekatere anglo-ameriške arhivske dokumente, pomembne vire pri obrazložitvi zapletene problematike povojnega nasilja s strani jugoslovanskih oblasti v Julijski krajini, se pravi glede t. i. fojb in usode deportiranih oseb. Na podlagi sistematičnega pregleda britanskih in ameriških primarnih virov avtorja predstavita problematiko njihove dostopnosti ter kakšen interpretativni ključ bi bilo treba upoštevati pri njihovem razumevanju. Izpostavita metodološka in teoretska vprašanja oziroma ključne predpogoje za obravnavo naslovne tematike, ki pa jih dosedanje raziskave večinoma niso upoštevale. V drugem delu razprave so posebej predstavljeni primeri dokumentov, ki so jih nekateri avtorji večkrat navajali, ne da bi pri tem upoštevali druge, sorodne dokumente.
Keywords: arhivsko gradivo; dokumenti; druga svetovna vojna; Italija; Jugoslavija; Julijska krajina; nasilje; svetovna vojna 1939-1945; Velika Britanija; ZDA