Lastninsko varstvo socialnih pravic - Strban, Grega (Podjetje in delo, 2015)
Lastninsko varstvo je eno najstarejših v pravu. Analizirani sta temeljni človekovi pravici, do lastnine in do socialne varnosti. Predvsem je zanimivo vprašanje povezave med njima. Je mogoče lastninsko varstvo priznati tudi pravici do socialne varnosti in pravicam, preko katerih se uresničuje? Več novejših odločitev našega Ustavnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice obravnava lastninsko varstvo predvsem v povezavi s pravico do (starostne) pokojnine. Ta se lahko zagotavlja širšemu krogu upravičencev in izplačuje v vse tuje države. Z lastninskim varstvom se varuje sredstva, iz katerih se izplačuje, ali prepreči čezmerno zmanjševanje pokojnin v času recesije. Vendar je vodilno načelo pravice do socialne varnosti solidarnost, ki socialno varnost pomembno odmika od njenega povsem lastninskega pojmovanja in poudarja solidarno povezanost med zavarovanci in v družbi sploh.
Keywords: človekove pravice; human rights; lastnina; socialna varnost; ustave; ustavne pravice