Ocena uspešnosti in problemi slovenskega predsedovanja Svetu EU - pogled od znotraj - Kajnč Lange, Sabina (Teorija in praksa, 2009)
Članek razkriva rezultate ankete, izvedene med več kot 600 državnimi uslužbenci (z dvotretjinskim odzivom), ki so delali na vsebinskih nalogah v času predsedovanja. Analizira dva vidika: samooceno državnih uslužbencev uspešnosti in njihove poglede na ključne probleme predsedovanja Slovenije Svetu EU. Državni uslužbenci so v povprečju ocenili predsedovanje kot zelo uspešno, analiza pa pokaže na razlike v oceni, do katerih prihaja med različnimi resorji in glede na položaj posameznikov v hierarhiji državne uprave. Analiza razumevanja problemov predsedovanja pokaže na izjemno strinjanje o ključnih problemih predsedovanja. Ti so: pomanjkanje kadrov in šibko vertikalno ter horizontalno sodelovanje v državni upravi. Subtilnejša analiza pa preseneti z nekaterimi odstopanji, ki pričajo o "evropeizaciji" nekaterih delov slovenske izvršne oblasti.
Keywords: European Union; Evropska unija; Predsedstva; Presidency; Assessment; Ocenjevanje; Javna uprava; Public administration; Javni uslužbenci; Civil servants; Slovenia; Slovenija; analize