Human "ish" - Duncan, Heather (ELOPE (Ljubljana), 2018)
Prispevek obravnava tri sodobne žanrske pripovedi, ki raziskujejo koncept življenja po smrti: amaterski digitalni "creepypasta", objavljen na redditu, enega od delov televizijske nadaljevanke Black Mirror in roman The Night Ocean (2017) Paula La Fargea. Analiza se osredotoča na s smrtjo povezane obrede v bližnji prihodnosti, transhumanistično ohranjanje zavesti in vlogo žanrske proze pri razkrivanju nestabilnosti pripovedi ter razpršenosti delovanja v digitalnih okoljih. Z analizo pokažemo, da obvladovanje nezaslišane kompleksnosti življenja v digitalni dobi zahteva tako prevrednotenje konceptov sebstva in človeškosti kot tudi prepustnosti in učinkovitosti diskurzov, ki ta koncepta napajajo.
Keywords: grozljivka; kultura smrti; novi mediji; spekulativna fikcija; transhumanizem; znanstvena fantastika