Nekatere značilnosti sodobnega položaja Romov - Klopčič, Vera (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2001)
V sodobnem pristopu k obravnavi položaja so v celotnem evropskem prostoru prisotne dileme in protislovja, ki se odražajo prevsem v izraženih dvomih o ustreznostih obstoječih načinov izražanja dejanskih interesov romske skupnosti. Najbolj se mnenja razlikujejo glede samih izhodišč za sprejemanje posebnih ukrepov za varstvo Romov.Ali je paternalističen pristop držav, ki se odraža v stopnjevanju protektivnih funkcij, vloge države in državnih institucij, sploh lahko učinkovit v preprečevanju socialne izključenosti, ali pa je to le eden od načinov za utrjevanje pregrad in medsebojnih predsodkov med Romi in ne-Romi? V Sloveniji potekajo številne dejavnosti v posameznih konkretnih okoljih, ki so usmerjene v izboljšanje položaja Romov na področju izobraževanja in usposabljanja za zaposlovanje. Posamezni primeri dobre praksena področju zaposlovanja in izobraževanja Romov so postopoma odprli pot tudi za širšo razpravo in razmišljanja o možnostih in načinih dialoga, sodelovanja, medsebojnega spoznavanja in razumevanja med Romi in ne-Romi.
Keywords: Slovenia; Slovenija; Romi; etnične skupine; pravice manjšin; družbeni položaj; zaposlovanje; education; izobraževanje