Vtisi ob jubileju testiranja za športnovzgojni karton na Osnovni šoli Žiri - Poljanšek, Adelina (Šport (Ljubljana), 2017)
Športnovzgojni karton ali SLOfit je nacionalni sistem za spremljanje telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine, v katerega so vključene vse slovenske osnovne in srednje šole, med njimi tudi Osnovna šola Žiri. Na OŠ Žiri vemo, da so naši rezultati vedno nad slovenskim povprečjem, v zadnjem desetletju smo praviloma med 5 % najbolj gibalno učinkovitih ter na dnu po telesni višini in teži. Vrednotenje telesnega fitnesa se nam kot učiteljem zdi pomembno zlasti za načrtovanje našega dela. Primerjava telesnega razvoja naših otrok v obdobju 1990- 2017 kaže, da so učenci v tem obdobju višji za 4 cm, težji za 4 kg in imajo za 2 mm manj podkožnega maščevja; telesna višina učenk se ni spremenila, težje so za 2 kg in imajo 3 mm manj podkožnega maščevja, kar pomeni, da imajo več mišične mase. Primerjava njihovega gibalnega razvoja pa kaže, da so fantje v tem obdobju v povprečju napredovali za 12 %, dekleta pa za 6 %. Člani našega aktiva razloge za tako dobre trende vidimo v spletu športnega utripa šole, naravnih danosti lokalnega okolja, posluha za športne dejavnosti na lokalni ravni ter v marljivih ljudeh, številnih žirovskih športnih strokovnjakih, ki že desetletja dajejo športno dejaven utrip kraja, ter športno ozaveščenih Žirovcih.
Keywords: adolescents; children; health; mladina; osnovna šola; otroci; physical activity; physical fitness; primary school; SLOfit; sport; šport; športna vzgoja; športnovzgojni karton; telesna dejavnost; telesni fitnes; zdravje