Ali je pravo pripravljeno na pametno pogodbo - Lampret, Leonardo Rok (Pravni letopis, 2021)
Pametne pogodbe so v današnjem pravnem redu ena izmed pomembnejših novosti, ki so del tehnologije verižnih blokov. Zaradi samodejne izvršitve transakcij in zagotovljene visoke stopnje anonimnosti, se zanimanje za uporabo pametnih pogodb veča. Upoštevaje, da se zmeraj več pravnih razmerij poslužuje njihove uporabe, je potrebno pametne pogodbe ustrezno pravno urediti. V izogib pravnemu pluralizmu, je potrebno pregledati obstoječi slovenski pravni red ter se vprašati, ali trenutna pravna ureditev zadostuje, da lahko učinkovito in z visoko stopnjo pravne predvidljivosti uporabljamo pametne pogodbe v pravnem prometu. Pri tem je predvsem pomembno, da se lahko pogodbene stranke obrnejo na sodno instanco, ki jim zagotovi učinkovito zaščito pravnega položaja. Zaradi pomankanja sodne prakse, pa se pogodbene stranke v primeru spora obračajo na posebno obliko arbitraže, ki deluje na tehnologiji verižnih blokov.
Keywords: arbitraža; obligacijska razmerja; obligacijsko pravo; pametne pogodbe; pogodbe; pravno varstvo; sodno varstvo; tehnologija verižnih blokov