Sodobno varnostno okolje in turizem - Kurež, Bojan (Varstvoslovje, 2011)
Namen prispevka: Namen tega sestavka je iz varstvoslovnega in politološkega vidika analizirati sodobno varnostno okolje v luči njegovega vpliva na turizem. Varnostno okolje, kot obstoja danes, je rezultat dosedanjega zgodovinskega razvoja le tega in številnih dejavnikov, ki so nastopili tekom tega razvoja. Zato sem z namenom boljšega razumevanja trenutnega varnostnega okolja opisal temeljne zgodovinske premise, ki so vplivale na razvoj varnostnega okolja, v katerem živimo in delujemo danes. Pojasnil sem temeljne varnostne koncepte, ki dominirajo v sodobnem varnostnem okolju. V okviru sodobnega varnostnega okolja sem definiral grožnje varnosti, ki izhajajo iz njega, s poudarkom na tistih, ki še posebej pomembno vplivajo na turizem. Sledila je analiza konkretnih pojavnih oblik teh groženj in njihovega vpliva na turistične destinacije. Analiza je obogatena z opisom praktičnih primerov varnostnih kriz v turizmu in njihovih posledic. Metode: Uporabljena je metoda analize primernih in sekundarnih virov. Ugotovitve: Globalna razsežnost turizma je povzročila, da je le-ta postal izredno dovzeten za raznolike sodobne grožnje varnosti. Najbolj očitne sodobne grožnje varnosti v turizmu so kriminal, terorizem, vojne, družbeni in politični nemiri, onesnaževanje okolja in širjenje nalezljivih bolezni. Že majhna nihanja varnostnih razmer naturistični destinaciji lahko povzročijo velike upade turističnega povpraševanja. Zato se je s sodobnimi grožnjami varnosti v turizmu potrebno soočati. Da je soočanje učinkovito, mora biti sistematično, celostno in globalno. Omejitve/uporabnost raziskave: Ugotovitve analize se nanašajo na svet kot celoto. Zaradi globalne razsežnosti predmeta analize je ta omejena naglavne skupine groženj varnosti v turizmu in se ne dotika manj pogostih groženj varnosti, ki se pojavljajo zgolj v specifičnih mikro okoljih. Praktična uporabnost: Ugotovitve analize so uporabne kot prispevek k zavedanju pomena varnosti v okviru turizma, kot pomembne gospodarske panoge. Izvirnost/pomembnost prispevka: Prispevek predstavlja globalni pregled glavnih skupin sodobnih groženj varnosti na področju turizma.
Keywords: turisti; turistične destinacije; Turizem; varnost; Varnost turistov; varnostno okolje