Anton III. baron Codelli - "izumitelj" televizije? - Južnič, Stanislav (Kronika (Ljubljana), 1982)
Opisujemo razvoj prenosa sporočil na daljavo in še posebej prispevek Ljubljančana Codellija pri razvoju televizije. Dokazujemo zanimivost njegovih idej o skeniranju vzdolž spirale in povzemamo njegova prizadevanja k elektronski inačici televizije, s katero bi lahko tekmoval na že tedaj vedno bolj obetavnem ameriškem trgu. Hitlerjev prihod na oblast in z njim prekinitev Codellijevega sodelovanja s Telefunknom navajamo kot enega od poglavitnih vzrokov za manjšo odmevnost Codellijevih izumov, kot bi si jih zaslužili.
Keywords: Codelli, Anton, 1875-1954; television; televizija; zgodovinski pregledi