Sudbina nacionalnih historiografija u globalnom kontekstu - Sedak, Eva (De musica disserenda, 2012)
V evrocentristično usmerjenih zgodovinah glasbe so imele nacionalne glasbene kulture podrejeno vlogo. V drugi polovici 20. stoletja je proces globalizacije bistveno spremenil razmerja med centrom in periferijo ter relativiziral pojem nacionalnega. V novih razmerah je treba najti novo glasbenozgodovinopisno paradigmo, ki bo zajela vso kompleksnost odnosov in aspektov, kot jih v zgodovini glasbe prepoznava sodobna teoretična misel.
Keywords: muzikologija; raziskovanje; zgodovina glasbe