Planerski in/ali projektantski pristop k urejanju javnega mestnega prostora s primeri trgov na Hrvaškem - Jukić, Tihomir (Urbani izziv, 1999)
Ob soočenju s problemom urejanja javne mestne površine sta se avtorja tega besedila preizkusila v praksi na konkretnih nalogah in na tipološko raznovstnih trgih. Predlogi so dosegli različne ravni razdelave, od natečajnih rešitev do izvedbenih projektov in nadzora izvedbe. Iz praktičnih izkušenj sta opredelila osnovne predpostavke projektov, s sistemizacijo dejavnikov za oblikovanje stališč pa selektivno izbrala stopnjo učinka dejavnika na končne odločitve. Prikazanih je sedem predlogov za urejanje trgov - urbanih javnih prostorov.
Keywords: Croatia; Hrvatska; mesta; prostorsko urejanje; trgi (urbanizem); urbanism; urbanizem