The motets of Jacob Handl in inter-confessional Silesian liturgical practice - Jeż, Tomasz (De musica disserenda, 2007)
Številna dela Jacobusa Handla - Gallusa (še posebno rokopisna, iz časa preden so njegova dela tiskali v Pragi) so neposredno povezana z nekaterimi mesti v Šleziji, kjer je bival v mladosti. Te skladbe jasno odražajo liturgično prakso svojega časa. Prav zaradi značilnosti skladateljevega sloga so prišle v kategorijo "klasičnega" repertoarja, ki so ga v liturgični praksi v Šleziji - tako v katoliških kot v protestantskih krogih - zelo cenili. Handlovi moteti so se uporabljali na najrazličnejše načine in so zaradi svoje priljubljenosti postali ključni v institucionalno sprejetem repertoarju figuralne renesančne glasbe.
Keywords: Gallus, Jacobus, 1550-1591; glasbeni rokopisi; liturgična praksa; Šlezija