(Ne)strpno o spolu - Mikić, Jasna (Slovenščina 2.0, 2019)
Z vstopom žensk na področje javne sfere in družbenih odnosov so se začele po-javljati potrebe po kulturni preobrazbi, predvsem na ravni jezika, ki bi ustrezno predstavljal in nagovarjal oba spola. Eno pomembnejših vprašanj, ki so si ga v povezavi s tem, v času drugega feminističnega vala, postavljale številne feministične jezikoslovke in jezikoslovci, je, kako lahko izkoreninjenje jezikovne-ga seksizma vpliva na položaj žensk in moških v družbi. Številni nasprotniki in nasprotnice jezikovnih sprememb in uvajanja neseksističnih alternativ se s pred-postavkami neposredne povezave med družbo in jezikom niso strinjali, za kar so navajali številne argumente. Namen prispevka je izpostaviti klasične argumente proti uvajanju jezikovnih sprememb, ki so se v tuji (angleški) literaturi pojavlja-li v 70. letih prejšnjega stoletja, in poiskati vzporednice z aktualnimi argumenti slovenskih jezikoslovk in jezikoslovcev. Cilj prispevka, pa tudi dolgoročni interes, je bolje razumeti razmišljanje nasprotnikov in nasprotnic jezikovnih sprememb na podlagi poznavanja njihovih argumentov, kar vidiva kot enega od pristopov k (morebitnemu) skupnemu sodelovanju v zvezi s tovrstnimi vprašanji v prihodnje
Keywords: androcentricity; androcentričnost; gender-sensitive language use; Jezik (jezikoslovje); Jezik in kultura; jezikovne spremembe; linguistic change; Seksizem; Spol (jezikoslovje); spolno občutljiva raba jezika; Spremembe