Analyzing the energy analysis tool (The Autodesk Insight 360) of BIM during the early stages of the design process in terms of window factors in a single-family house - Boloorchi, Fatemeh (Logistics, supply chain, sustainability and global challenges, 2022)
Pri načrtovanju ekoloških stavb imajo okna pomembno vlogo pri zmanjševanju energetske obremenitve. Tudi po številnih nedavnih študijah o okolju prijazni velikosti, senčenju, položaju in materialu oken še ni bilo enostavne programske opreme, ki bi pospešila postopek. Tako je bila simulirana enodružinska hiša s preprosto geometrijo v mestu Kvemelto karti v Gruziji, da bi predstavili alternativno metodo za obvladovanje te vrzeli. Za ta postopek je bil zasnovan informacijski model stavbe (BIM) s programom Autodesk Revit® zaradi njegove preprostosti, priljubljenosti, interoperabilnosti in priročnosti med uporabniki. Orodje za energetsko analizo (The Autodesk Insight 360) v programu Revit (BEM) prikazuje skupno energetsko obremenitev, pri čemer se v tem primeru osredotoča na velikost, položaj, material in senčenje oken, ki ga izvaja Autodesk Green Building Studio®. Zgodnja energetska analiza (optimalno razmerje med oknom in steno (WWR), položaj okna v steni, material in senčenje), ki jo predlaga BEM, ne daje dovolj informacij, ki bi jih lahko uporabili v zgodnjih fazah projektiranja in ustvarili stavbo z ničelno neto porabo energije. Cilj je prikazati vrzel med podatki, pridobljenimi iz BEM, in strategijami projektiranja ter prikazati potrebne podrobnejše informacije. V ta namen je bilo po uporabi orodja Insight 360 (spletno orodje) za preučevanje okenskih senčil, materiala in WWR ugotovljeno, da je potreben priročnejši način za bolj poglobljeno avtomatizacijo postopka. Z njimi bi lahko pomagali pri izbiri ustreznega senčila vdove, velikosti, položaja in materiala. Poleg tega izbira določenih dejavnikov samo z uporabo BEM ni praktična, ker podrobne značilnosti okenskih dejavnikov kot določevalnih elementov niso opredeljene. To orodje ima svoje omejitve.
Keywords: Autodesk Insight 360; BIM; material okna; položaj okna; senčila; velikost okna; widow shadings; window material; window position; window size