Razreševanje sporov pred Arbitražnim sodiščem za šport (CAS) - Bergant Rakočević, Vesna (Podjetje in delo, 2019)
Prispevek obravnava vprašanje pristojnosti Arbitražnega sodišča za šport (CAS). Prikazana je razlika med pristojnostjo in dopustnostjo, nato pa se referat osredotoča na vrste in oblike arbitražnih klavzul. Poseben poudarek je namenjen patološkim arbitražnim klavzulam v postopku navadne arbitraže ter tako imenovanim prisilnim arbitražnim klavzulam, ki so zajete v pravilih športnih organizacij in so relevantne v postopkih pritožbenih arbitraž. Sledi opis prakse senatov CAS, doktrine švicarskega zveznega vrhovnega sodišča, dveh odmevnih odločitev drugih nacionalnih sodišč, belgijskega in nemškega, ter odločitev ESČP, ki so vse relevantne za delovanje CAS.
Keywords: arbitražna klavzula; CAS; reševanje sporov; športna arbitraža; športniki; športno pravo