Quantitative analysis of fine needle aspiration biopsy samples - Rajer, Mirjana (Radiology and oncology (Ljubljana), 2005)
Izhodišča. Aspiracijska biopsija s tanko iglo (ABTI) je varna, hitra, enostavna, neboleča in poceni metoda v preoperativni diagnostiki tumorjev. Za postavitev diagnoze je potrebno z ABTI pridobiti določeno število celic za izdelavo rutinskih celičnih razmazov ter za dodatne, novejše preiskave, ki so pomembne za natančnejšo opredelitev prognostičnh dejavnikov in določitev ustreznega zdravljenja. Zanimalo nas je, koliko celic ostane v igli in brizgalki po pripravi rutinskih preparatov in kaj vpliva na to število, kajti ravno na tem delu vzorca opravljamo te dodatne preiskave. Material in metode. V prospektivno raziskavo smo vključili 152 vzorcev ABTI tumorjev dojke, ščitnice in bezgavke. S pomočjo Buerker-Tuerkove komore smo šteli celice, ki ostanejo v brizgalki in igli po pripravi rutinskih preparatov. Rezultati. Po ocenah sodelavcev Onkološkega inštituta je za dodatne preiskave potrebno z ABTI pridobiti vsaj 500.000 celic poleg tistih, ki smo jih uporabili za dva rutinska razmaza. To smo dosegli pri vzorcih 95% tumorjev bezgavk, 82% tumorjev ščitnice in 81% tumorjev dojk. Ugotovili smo, da je število celic odvisno od organa, ki ga punktiramo. Pri tumorjih dojk in bezgavk je število odvisno tudi od vrste tumorja, velikost tumorja pa na število celic ne vpliva.Ko smo primerjali število celic, ki so jih pridobili izkušeni citologi s številom pri manj izkušenih, smo pri ABTI tumorjev dojk dobili statistično značilno razliko (p=0,03), pri ostalih dveh pa razlika ni dosegla statistične značilnosti. Zaključki. ABTI je metoda, ki v večini primerov zagotovi zadostnoštevilo celic za standardno mikroskopsko preiskavo in dodatne anlize tumorskih celic. Število celic je odvisno od organa, ki ga punktiramo, lastnosti tumorja in pri ABTI dojke tudi od izvajalca.
Keywords: aspiracijska biopsija; diagnostika; novotvorbe; rak (medicina); tumor