The influence of tourism on the development of the Rogaška Slatina health resort - Horvat, Uroš (Geografski zbornik, 2001)
Avtor na primeru zdraviliškega kraja z dolgoletno tradicijo obravnava učinke turizma na razvoj in ustroj naselja, ki se je sredi 19. stoletja razvilo v enega najpomembnejših turističnih krajev v Sloveniji, nato pa z razvojem industrije in drugih mestotvornih dejavnosti še okrepilo svojo vlogo v razmeroma manj razviti pokrajini. V prvem delu so prikazane faze razvoja zdravilišča ter značilnosti turističnega obiska v Rogaški Slatini. Povdarjena je odvisnost od turističnega povpraševanja in ponudbe, pa tudi od spreminjajočih se ekonomskih, socialnih in političnih razmer. V drugem delu je predstavljen demografski, gospodarski in prostorski razvoj naselja. Ker je Rogaška Slatina gospodarsko polifunkcionalen turistični kraj, je povdarjen vpliv zdraviliško-turistične in industrijske dejavnosti na razvoj in sestavo delovnih mest, dinamiko prebivalstvene rasti ter ekonomsko sestavo prebivalstva in gospodinjstev. Opredeljene so posamezne funkcijske cone v Rogaški Slatini, zlasti tiste, v katerih sta turizem in rekreacija poglavitni obliki rabe prostora.
Keywords: Rogaška Slatina; tourism; turistična geografija; turizem; zdravilišča