Vprašanje o Podbevškovem "pesniškem molku" - Kos, Matevž (Jezik in slovstvo, 2009)
Razprava se osredotoča na vprašanje zgodnjega pesniškega molka Antona Podbevška, prvega slovenskega literarnega avantgardista, ki mu nekateri interpreti pravijo "slovenski Rimbaud", saj se je zelo zgodaj, pri dvaindvajsetih letih, odpovedal pesništvu. Podbevškova edina pesniška zbirka Človek z bombami je izšla šele leta 1925, tj. pet let zatem, ko je kot pesnik umolknil. V prvi polovici dvajsetih let je sodeloval pri nastanku dveh literarnih revij (Trije labodje in Rdeči pilot); članek ju analizira in primerja ter na tej podlagi skuša razložiti razmerje med literarnim in političnim avantgardizmom pri Podbevšku, njegovo slovo od pesništva, pa tudi poznejše poskuse vračanja k poeziji.
Keywords: 20.st.; literarna avantgarda; literarne revije; Podbevšek, Anton; politična avantgarda; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska poezija