Sodobno očetovstvo med plačanim delom in skrbjo za otroke - Humer, Živa (Časopis za kritiko znanosti, 2017)
Članek tematizira sodobno očetovstvo v kontekstu spreminjanja moškosti in skrbstvenega dela v navezavi na plačano delo. Izhajamo iz teze, da trg dela in posameznikov položaj v njem pomembno vplivata na skrbstveno delo moških kot očetov v zasebnem življenju. Na podlagi kvalitativne raziskave v okviru projekta "Očetje in delodajalci v akciji" prikažemo vpliv zaposlitve na spremembe očetovstva pri prekarno zaposlenih očetih in očetih na vodstvenih in vodilnih položajih, ki se soočajo z različnimi pogoji dela. Pri prekarno zaposlenih se kažejo večji premiki v smeri skrbnega očetovstva in variacije razmerij med plačanim delom in praksami očetovanja. Predvsem pa se kot problem kaže odsotnost nekaterih socialnih in delavskih pravic, ki onemogočajo usklajevanje teh dveh področij življenja. Pri očetih v vodstvih delovnih organizacij se izkazujeta prevladujoča hegemona moškost in model hranitelja z izrazito omejeno udeležbo pri skrbi za otroke, ki se udejanja v "vikend očetovstvu".
Keywords: changes; fatherhood; fathering; labour market; moškost; očetje; očetovanje; očetovstvo; plačano delo; prekarni delavci; prekarno delo; skrbstveno delo; Slovenia; Slovenija; spremembe; starševstvo; trg dela; vodstveni delavci; zaposlitev