Who is organised civil society accountable to? - Novak, Meta (Teorija in praksa, 2017)
Organizirana civilna družba predstavlja vez med javnostjo in oblastjo. Zato je med drugim pomembna priložnostna struktura, prek katere državljani sporočajo svoje interese oblasti ter pomemben del delujoče demokracije. Zaradi odsotnosti jasne definicije organizirane civilne družbe pri javnih institucijah v Sloveniji ostaja pomembno vprašanje, čigave interese zastopajo civilnodružbene organizacije ter komu je organizirana civilna družba odgovorna. Ta članek si zastavlja dva cilja: (1) podati oceno velikosti populacije civilnodružbenih organizacij glede na različne zakonsko določene organizacijske oblike in (2) raziskati odgovornost delovanja civilnodružbenih organizacij.
Keywords: Civil society; Civilna družba; Odgovornost; Political representation; Politično predstavništvo; Population; Prebivalstvo; Responsibility; Slovenia; Slovenija