Določanje ciljev v poklicni in zaposlitveni rehabilitaciji - Teržan, Metka (Rehabilitacija (Ljubljana), 2018)
Izhodišča: Cilji v poklicni in zaposlitveni rehabilitaciji ne morejo biti vezani neposredno na zaposlitev, ampak morajo slediti izboljševanju kakovosti življenja rehabilitantov. Metode dela: V prispevku smo uporabili podatke analiz kakovosti življenja naših uporabnikov z uporabo vprašalnika QUOLIS (Quality of Life Impact of vocational rehabilitation services), ki je bil v letu 2012 razvit na ravni Evropske platforme za rehabilitacijo in se od leta 2014 uporablja na nacionalni ravni. Uporabili smo prikaz primera uspešne zaposlitvene rehabilitacije, ki vključuje vse elemente kakovosti življenja. Rezultati: Rezultati analiz vprašalnikov kakovosti življenja kažejo, da naši rehabilitanti zaznavajo izboljšave tudi na drugih področjih kakovosti življenja, ne le na področju zaposlovanja. Zelo dobri so rezultati napredka na področju odločanja o sebi in čustvenega blagostanja, ne le na področju zaposljivosti. Enaki zaključki se kažejo tudi v primeru dobre prakse. Zaključek: Na področju postavljanja ciljev v poklicni in zaposlitveni rehabilitaciji je potrebno slediti širšim ciljem z vseh področij kakovosti življenja. V ta namen bi lahko uporabili oceno po MKF, izdelujemo pa tudi usmerjeni vprašalnik, s pomočjo katerega bomo cilje posameznika postavljali ob vstopu v naše programe.
Keywords: določanje ciljev; Goals; goals setting; kakovost življenja; poklicna in zaposlitvena rehabilitacija; quality of life; rehabilitacija; Rehabilitation; rehabilitation, vocational; standard of living; vocational rehabilitation