Vloga in pomen zelenega prostora v novejših slovenskih stanovanjskih soseskah - Gazvoda, Davorin (Urbani izziv, 2001)
Oblikovanje novih stanovanjskih sosesk v slovenskem prostoru se kljub novim tehnologijam in obsežnemu strokovnemu znanju, ki je na voljo na vseh področjihod urbanizma, arhitekturnega oblikovanja pa do krajinskega oblikovanja odprtih prostorov v segmentu stanovanjskega zelenja ne izboljšuje.Pomanjkanje prostora in večanje izkoristka dane lokacije s povečevanjem gostote objektov in števila stanovanj onemogočata ustrezno oblikovanje zelenih površin, ki bi bistveno pripomogle k izboljšavi bivalnega okolja. Primerjava s starejšimi soseskami v Ljubljani pokaže, da so bile zasnove zelenih površin v soseskah, načrtovanih pred tridesetimi in celo več leti, bistveno boljše. Ne glede na spremenjene družbene razmere pa se parametri, ki določajo kakovostno bivalno okolje niso spremenili. Zato je treba na vseh ravneh urbanističnega načrtovanja skladno z ustrezno prostorsko politiko težiti k prostornejšim soseskam z večjim deležem primerno oblikovanih zelenih površin.
Keywords: bivalno okolje; mesta; mestne četrti; mestni predeli; parki; stanovanjske četrti; zelene površine; zelenice