Superheroes - Krečič, Jela (Teorija in praksa, 2016)
Z žanrom superherojev so težave. Kako pojasniti popularnost junakov s supermočmi, čudaško izbiro kostumov in s konservativnim ideološkim svetovnim nazorom. Precej avtorjev superheroje analizira v religijskem kontekstu. V nasprotju s tem Umberto Eco v svojem tekstu o Supermanu pokaže, da velja fenomen superjunakov videti kot dovolj nenavadno kombinacijo antičnih mitov in modernega romana. Ecov pronicljiv uvid je treba danes dopolniti z analizo transformacije samega žanra. Njegov obrat od ironičnega samonanašanja v zgodnjih filmih o Supermanu in Batmanu je zamenjal bolj resen ton. A te novodobne adaptacije so prej znamenje regresije žanra in ne njegov napredek. Shyamalanov film Nezlomljivi po drugi strani ponuja bolj uspešen pristop k reševanju žanra superjunakov.
Keywords: Film genres; Film themes and motives; Filmske zvrsti; filmski junaki; Filmski motivi; Sociologija filma; Sociology of film