Anxiety levels in employees and students in psychiatric nursing - Bole, Urban (Obzornik zdravstvene nege, 2016)
Uvod: Raziskano je, da se zaposleni v zdravstveni negi pogosto srečujejo z dejavniki za razvoj anksioznosti. Namen raziskave je bil ugotoviti pojavnost znakov anksioznosti med zaposlenimi na področju zdravstvene nege v psihiatriji in med študenti zdravstvene nege. Metode: Za raziskavo je bil uporabljen Burnsov kontrolni seznam anksioznosti. Sodelovalo je 242 anketirancev. Podatki so bili obdelani z uporabo deskriptivne statistike, Levenovega testa, ANOVE, Welchovega testa, analizo Post Hoc in Pearsonovo korelacijo. Rezultati: Ugotovljeno je bilo, da se zaposleni in študenti srečujejo z znaki anksioznosti, med seboj se razlikujejo pri anksioznih mislih (p = 0,039). Med študenti ženskega spola se v večji meri pojavljajo anksiozna občutja (p = 0,046). Anketiranci, ki kadijo redno (p = 0,030) ali občasno (p = 0,020), so bolj dovzetni za anksiozna občutja in telesne znake anksioznosti. Anketiranci, ki svoj ekonomski položaj (p = 0,001) in zdravje (p = 0,0001) zaznavajo slabše, bolj občutijo znake anksioznosti. Diskusija in zaključek: Zaposleni in študenti se pri svojem delu ter kliničnem usposabljanju pogosto srečujejo z dejavniki, ki povzročajo pojavnost anksioznosti. Potrebne bi bile nadaljnje raziskave, predvsem pa bi bilo treba izobraziti zaposlene in študente, da prepoznajo znake ter si tako pomagajo pri premagovanju le-teh.
Keywords: burnout; health care; izgorelost; medicinske sestre; nurses; stres; stress; zdravstvo