Drama absurda kot izvor komedij Dušana Jovanovića - Savorgnani, Maja (Jezik in slovstvo, 2006)
Članek analizira štiri komedije Dušana Jovanovića: Znamke, nakar še Emilija (1969), življenje podeželskih plejbojev po drugi svetovni vojni ali tuje hočemo - svojega ne damo (1972), Viktor ali Dan mladosti (1989) in Klinika Kozarcky (1999). Pri tem se osredotoča na povezavo med komedijo in dramo absurda, saj je ta dramska konvencija igrala odločilno vlogo pri pomembnem delu njegovega opusa. Z analizo posameznih prvin dokazuje, da posebno mesto kronike v okviru drame absurda vpliva na drugačno naravo smeha in da je ena najpomembnejših sprememb pri Jovanovićevi transformaciji tradicionalne komedije v moderno porušen koncept identitete dramskih likov. Druge posebnosti, ki privedejo do tega, da njegove komedije niso (zgolj) smešne, pa so sprmenjena vloga jezika, odsotnost zgodbe in pojav družbenokritičnih elementov.
Keywords: drama absurda; Jovanović; Jovanović, Dušan; Slovene literature; slovenska dramatika; slovenska književnost; Theatre of the Absurd